Η πόλη της Σμύρνης, Izmir στα τούρκικα, είναι μια πολή όμορφη, σύγχρονη, παραλιακή με 2.600.000 κατοίκους.
Στη φωτογραφία η πλατεία Konak, κεντρική πλατεία της πόλης, με τον ιστορκό της πύργο ρολόι χτισμένο το 1901 . (μπλέ σημείο στο χάρτη)
Αρχικά κάναμε μια βόλτα κατα μήκος της παραλίας με κατευθνση προς το ασανσέρ της πόλης στην ομώνυμη περιοχή. (πράσινο σημείο στο χάρτη)
Το ασανσερ αυτό χτίστηκε το 1907 και χρησιμοποιείται απο τους κατοίκους ως σήμερα για να ανεβαίνουν στις πάνω συνοικίες, που έχουν μια εμφανή υψομετρική διαφορά.
Το μεσημέρι χωθήκαμε στα στενά και ανακαλύψαμε οτι στο κέντρο της πόλης υπάρχει ένα μεγάλο παζάρι γεμάτο εμπορεύματα και κόσμο. Πήραμε φρέσκα φρούτα και ξηρούς καρπούς σε χαμηλές τιμές και φάγαμε σε ένα ντόπιο μαγειρείο .
Το απόγευμα περπατήσαμε προς τη περιοχή της Σμύρνης που διατηρούνται ακόμα σπίτια απο τη περίοδο που έμεναν έλληνες στη πόλη. Όμορφη περιοχή γεμάτη νεους καθώς εκεί βρίσκονται καλόγουστα μικρά καφέ και μαγαζάκια. (κόκκινη περιοχή σε χάρτη).
'Εφεσος
Η Σμύρνη είναι μόλις 1,30 ώρα απο την αρχαία πόλη της Εφέσου, οπότε δε παραλείψαμε να την επισκεφτούμε. (κόκκινο σημείο στο χάρτη)
Ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου αποτελείται απο πολλά κτίσματα κυρίως ελληνιστικής και ρωμαικής περιόδου.
Η βιβλιοθήκη του Κελσίου, χτίστηκε το 135 π.χ. Η πρόσοψη που φαίνεται στη φωτογραφία αποκατάσταθηκε τη σύχρονη εποχή .
Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκονται επίσης η πύλη το Αυγούστου, ένα θέατρο,ένα μικρό στεγασμένο θέατρο και άλλα κτίσματα. Στην έφεσο υπήρχε ο γνωστός ναός της Άρτεμις, που δεν υπάρχουν απομεινάρια σήμερα.
περισσότερες φωτογραφίες απο τον αρχαιολογικό χώρο...
Το απόγευμα επιστρέψαμε στη πόλη και σκεφτήκαμε να κατευθυνθούμε προς το Kadifekale. Είναι ένας λόφος μέσα στη πόλη όπου βρίσκεται ένα κάστρο με το ίδιο όνομα. (κίτρινο σημείο στον αρχικό χάρτη)
Απο κεί ψηλά μπορείς να δείς όλη τη πόλη και το κόλπο της Σμύρνης.
Η γύρω περιοχή είναι σχετικά υποβαθμισμένη, και διαφέρει αρκετά απο την εικόνα του κέντρου 20 λεπτά μακριά.
.